20/12/2005

Sivan Perwer (bio nl)

Al bijna dertig jaar leeft hij in ballingschap, ver van Turks Koerdistan waar hij is geboren en getogen. Zijn verplichte vertrek kwam er omdat hij het waagde in zijn taal te zingen: het Koerdisch.        

Na een dertigtal albums, waarvan een aantal nog steeds verboden zijn in Turkije is Sivan Perwer meer dan ooit het boegbeeld van de Koerdische cultuur.     

Er is geen Koerd die hem niet kent, eerbiedigt en bewondert.    

In een land waar de Koerdische taal en cultuur jarenlang monddood werden gemaakt, geven zijn liederen het Koerdische volk hoop op een betere toekomst.  

Vele landgenoten van Sivan Perwer hebben de kennis van hun taal en traditie aan zijn liederen te danken.

Zijn repertoire bestaat zowel uit traditionele liederen als uit liederen met eigentijdse thema’s.  

Centraal staat altijd het verlangen naar de erkenning van het Koerdische volk, maar Sivan Perwer roept nooit op tot geweld.    

Voor de westerse wereld is het moeilijk te begrijpen wat Sivan Perwer voor zijn landgenoten betekent. Hij is één van de belangrijkste culturele vertegenwoordigers van het Koerdische volk, terwijl de meeste Koerden  hem nooit hebben zien spelen in zijn vaderland.   

Hij zet de eeuwenlange Koerdische bardentraditie voort. Zijn mooie en krachtige stem en zijn natuurlijke charisma maken van hem een heel aparte figuur, het idool van miljoenen Koerden.     

Sivan Perwer heeft onlangs het album "Min Bêriya te Kiriye" uitgebracht op het label Daqui.

14:21 Écrit par boogietown | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.